sdrplay logo

Radio is meer dan luisteren

Er zijn talloze applicaties beschikbaar om radiosignalen te detecteren. Meekijken met utilitystations is pas écht spannend. Maar ook het decoderen van morse-signalen is mogelijk zonder eerst te leren om het op het gehoor op te nemen.

Naast de traditionele toepassingen zoals het beluisteren van vlieg- en marifoonverkeer, radio-zendamateurs in SSB, AM en FM, korte golf en FM-omroep is er nog veel meer te beleven.

Ik heb een groot aantal toepassingen beschreven in het handboek. De nieuwste versie heeft maar liefst 90 pagina’s waarvan  40 met voorbeelden van toepassingen. Inclusief de download URL’s, instellingen van SDRuno en frequenties.

Overzicht toepassingenDeze toepassingen worden momenteel (december 2020) uitvoerig beschreven. (klik om te vergroten)

U kunt het boek hier bestellen. 

 

 Hieronder treft u wat voorbeelden aan van toepassingen.

Voorbeelden

Ontvangst van NOAA 15 op 137 MHz

Weersatellieten op 137 MHz

SSTV met srplay

Slow Scan Televisie (SSTV) op 20 meter

Wefax op SDRplay

Wefax van Deutsche Wetterdienst op de kortegolf

Om informatie over te dragen van de SDR software naar decodeerprogramma’s zoals FLdigi etc. hebt u één of meerder virtuele kabels nodig, die kunt u onder andere hier vinden:   VB Cable (aanbevolen), en voor Apple SoundFlower. Ook Linux kent verschillende virtuele soundcables, u kunt het beste google daarvoor raadplegen.

grimeton zenderpark

Om weersatellieten te ontvangen is het programma WXtoIMG zeer geschikt. Het decodeert niet alleen maar regelt ook de dopplershift. Het schakelt zichzelf in als een NOAA satelliet binnen het bereik van je antenne is gekomen.  

Veelal zult u ook een of meer seriële poorten willen gebruiken, bijvoorbeeld om de  frequentie-instelling van de SDRplay te synchroniseren met dat van de applicatiesoftware. Het programma Com0Com is niet alleen perfect maar ook gratis.

Sorcerer is gratis decodeersoftware voor o.a. RTTY, PSK, fax en NAVTEX, het is hier te vinden. 

elecraft software

Voor de Elecraft K3 en K3S bezitters is Win4K3Suite beschikbaar op de SDRplay. Hiermee is de SDRplay de goedkoopste panadapter die momenteel verkrijgbaar is. Met maar liefst een bandbreedte van 1,8 MHz! Een soundcard is niet nodig. Anders dan de concurrerende software voor de K3, Win4K3Suite is echt plug en play.

De gratis, volledige versie is hier te downloaden. De integratie met SDRplay wordt hier besproken.

Bent u in het bezit van het handboek? Dan treft u hier de mogelijkheid aan om de frequentiebanken te downloaden.

frequentiespectrum

Frequentiebanken

We hebben vastgesteld dat in bepaalde gevallen de mail met de downloadlink in de spambox terechtkomt. Wij kunnen daar helaas niets aan veranderen. 


Datum frequentiebank: 03 januari 2021

Gratis download

Stuur download link naar:

Ik bevestig dat ik in het bezit ben van het SDRplay handboek.

€25,50

Nederlandstalig handboek

Uitgebreid Nederlandstalig handboek, gedrukt op handzaam A5 formaat, gebonden met metalen ringband. Kan dubbelgevouwen worden per onderwerp. 90 pagina’s.  40 pagina’s met toepassingen. Nu met frequenties van de toepassingen op ZIP file beschikbaar.