Defect? Hij doet het niet (meer).

Van het ene moment op het andere lijkt het alsof de ontvanger het niet meer doet. Troost u met de gedachte dat de ontvanger naar alle waarschijnlijkheid niet defect is. Ik heb honderden SDRplay radio’s verkocht en slechts één defect exemplaar gezien. Dat was bovendien een kleinigheidje. Maar soms heeft er alle schijn van dat er iets defect is, meestal is het echter een instelling die niet goed staat.

QRM

U ondervindt storing door een externe bron? 

Ondervind u zoveel storing dat dit de gewenste signalen overheerst? Dan is mijn devies “NOOIT CAPITULEREN“.

Kijk vooral wat nog wel kan. Veel storingen verdwijnen ook weer na verloop van tijd. 

Probeer de oorzaak op te sporen. Eerst het probleem in uw eigen huis zoeken, in 90% van alle gevallen wordt daar het probleem gegenereerd. In de meeste gevallen een geschakelde voeding (ladertje), zoals in gebruik bij telefoons. Maar ook de laders van elektrische fietsen kunnen er wat van. Óók die van uw buren. Ook Ledverlichting en dan vooral de dimbare zijn berucht.  

Ga zoeken met een draagbare radio. Dat kan ook uw RSP zijn door deze op een notebook aan te sluiten. Eerst alle schakelaars in de meterkast omschakelen. Als dan de storing is verdwenen dan is het zeker dat het wordt veroorzaakt door iets in het huis. Kort stukje draad op de antenne-ingang en door uw woning wandelen. 

Ik neem aan dat u een belangrijke storingsbron al hebt weggenomen, een foute USB kabel.

Als de storingen heel erg zijn kunt u ook nog overwegen om het AT in te schakelen, vooral storingen die veroorzaakt worden door zonnepanelen hebben hun speciale aandacht. Want die kunnen ook essentiële diensten verstoren. Het AT geeft tips en u kunt storing melden met behulp van een formulier (klik hier).

Maar als u niet een directe oorzaak hebt gevonden kunt u ook nog er voor zorgen dat uw antenne-installatie geoptimaliseerd wordt.

Antennes

U hebt een ontvanger aangeschaft met professionele eigenschappen. Maar de resultaten vallen of staan met de gebruikte antenne(s).

Een vuistregel is om de antenne zo hoog en vrij mogelijk te plaatsen, niet alleen omdat hierdoor het te ontvangen gebied (VHF/UHF) wordt vergroot, maar ook om zo ver mogelijk verwijderd te zijn van storingsbronnen.

U moet zich ook realiseren dat een asymmetrische antenne, zoals een eindgevoede (“endfed”) draad, groundplane of de zo geroemde actieve “mini-whip” antennes in al hun uitvoeringen veel meer storing oppikken dan symmetrische antennes. Symmetrische antennes zijn onder andere dipolen, loops en raamantennes. Daarnaast zullen horizontaal gepolariseerde antennes ook minder ellende oppikken dan verticaal gepolariseerde.  

Meer weten? Raadpleeg Google, maar capituleer nooit, het zou namelijk het einde van uw hobby betekenen.  

€25,50

Nederlandstalig handboek

Uitgebreid Nederlandstalig handboek, gedrukt op handzaam A5 formaat, gebonden met metalen ringband. Kan dubbelgevouwen worden per onderwerp. 90 pagina’s.  40 pagina’s met toepassingen. Nu met frequenties van de toepassingen op ZIP file beschikbaar.