Ortac AIS

Ortac_AIS is een geavanceerde Windows dual-channel AIS DSP-ontvanger en berichtdecoder. Het is in staat om tot 25 berichten per seconde tegelijkertijd te decoderen op kanaal A en B. Het is getest op Win7 tot Win11.

Door de subvensters (formulieren) te openen kan diverse informatie worden verkregen.

Om AIS-signalen te ontvangen, wordt een externe antenne aanbevolen: bijv. een discone of ½ golfdipool, verticaal opgesteld en afgestemd op 162 MHz.
De outputs van de Ortac-ontvanger zijn NMEA-compatibel en kunnen via UDP en/of TCP worden gestreamd naar het programma “OpenCPN” of naar sites zoals www.marinetraffic.com.

De software decodeert zowel korte als lange berichten. Scheepsnamen worden verzameld uit berichten van klasse B Type 24 en klasse A Type 5 en opgeslagen in een tekstbestand ‘Vessels.csv’.
Het venster “Decodes” toont een log van decoderingen, met MMSI, scheepsnamen, positie en tijdstempel. Als de Lat-Long van het ontvangststation wordt toegevoegd onder de optie ‘Afstand berekenen’, dan kunnen de afstand en peiling worden weergegeven. Door rechts op een MMSI te klikken kunnen de gegevens van het schip worden gevonden op Google Maps.

Functies: 

  • Dual Channel, tot 25 berichten per seconde op elk kanaal
  • Zeer gevoelig, decodeert bij minder dan -120dBm
  • MMSI, scheepsnaam en positie worden gecodeerd
  • FFT- en Demod-schermen om signalen te analyseren
  • UDP en TCP NMEA-uitvoer
  • Logging-functies
  • Lage CPU-belasting

Geef een reactie

Meer berichten

sdrplay boek

SDRplay boek

Het boek omvat in de laatste druk 155 pagina’s. Bij elke nieuwe uitgave is er weer veel interessants toegevoegd. Onmisbaar voor elke SDRplay gebruiker. 

SDRconnect

Er wordt hard gewerkt aan een multiplatform versie van SDRuno. “SDRconnect” is de nieuwe naam voor de multiplatformversie van SDRuno (voorheen SDRuno V2 genoemd) – het zal  werken

SDRuno het gratis softwarepakket

SDRuno

Hier kunt u vragen en of opmerkingen plaatsen over SDRuno

Jan van Katwijk

Jan heeft een aantal plugins gemaakt. Ze staan op de website GitHub, een plek voor ontwikkelaars. Momenteel zijn de volgende plugins beschikbaar: CW, DRM, FT8, PSK, NAVTEX [19-11-22:

Ortac RX

Extra besturingssoftware SDRplay heeft voor haar ontvangers naast SDRuno nu ook software van een andere softwareontwikkelaar beschikbaar dat gebruik maakt van de specifieke eigenschappen van de RSP’s. De

LZ1AQ loop

LZ1AQ

Dit is een beschrijving van de instellingen voor de LZ1AQ loop als u slechts één loop gebruikt.   Het control board    

Stuur ons een bericht

Winkelwagen
Naar de shop

€25,50

Nederlandstalig handboek

Uitgebreid Nederlandstalig handboek, gedrukt op handzaam A5 formaat, gebonden met metalen ringband. Kan dubbelgevouwen worden per onderwerp. 90 pagina’s.  40 pagina’s met toepassingen. Nu met frequenties van de toepassingen op ZIP file beschikbaar.