Diversity

SDRuno ondersteunt MRC (Maximal Ratio Combining). MRC Diversity kan worden gebruikt om de 2 tuner-ingangssignalen samen te voegen om de SNR (signaal/ruisverhouding) te verbeteren.

Dezelfde frequentie wordt gebruikt voor beide tuners in de RSPduo. Terwijl de versterking op elke tuner afzonderlijk kan worden aangepast óf aan elkaar vergrendeld (de standaardmethode).

Er zijn twee zeer praktische toepassingen voor deze
software. De eerste is MRC (Maximum Ratio Combination) Diversity die, om effectief te zijn, twee antennes nodig heeft die hetzelfde signaal met een zekere mate van verschil aanbieden aan beide antenne-ingangen.

Voorbeelden van diversity zijn:

Ruimtelijke diversity: Hier worden twee antennes gebruikt die
fysiek van elkaar gescheiden zijn. Afhankelijk van de verwachte inval van het binnenkomende signaal is soms een verschil in de orde van grootte van een golflengte voldoende. Voor VHF en hoger niet zo’n probleem, maar voor HF kan
dit wel een probleem zijn.

Patroondiversity: Gebruik van twee antennes op dezelfde
locatie met verschillende stralingspatronen. Dit soort diversity maakt gebruik van directionele antennes die meestal fysiek gescheiden zijn op een vaak korte afstand. Gezamenlijk zijn ze in staat om een groot deel van de stralingshoek te gebruiken en kunnen daardoor een hogere versterking bereiken dan met een enkele, omnidirectionele, straler mogelijk is.

Polarisatiediversity: combinatie van een paar
antennes met verschillende polarisaties. Gereflecteerde signalen kunnen polarisatieveranderingen ondergaan. Een polarisatieverschil van 90° resulteert in een verzwakkingsfactor van maximaal 34 dB in signaalsterkte. Door twee complementaire polarisaties te paren, kan dit schema een systeem immuniseren tegen polarisatie-mismatches die anders signaalverzwakking zouden veroorzaken.

Storingsonderdrukking

De tweede toepassing is waarschijnlijk voor ons het belangrijkste.  Namelijk lokale storingsonderdrukking .

Hier gebruikt u handmatige controle van de fase en amplitude om de ongewenste interferentie dat door het ene signaal is veroorzaakt, af te trekken van het gewenste signaal. Dit kan de oplossing zijn van storingen die door onder andere de optimizers van zonnepanelen, LED
lampen, PLC’s, etc. worden veroorzaakt.

Ook hier hebt u twee antennes nodig, bijvoorbeeld een
loopantenne en een draad- of actieve antenne.

Geen echte storingsonderdrukking, maar een welkome extra voorziening is het in fase regelen en daardoor scheiden van twee stations op dezelfde frequentie.

Beelden zeggen meer dan tekst, hierboven treft u twee video’s aan met het verbluffende resultaat van diversity.

€25,50

Nederlandstalig handboek

Uitgebreid Nederlandstalig handboek, gedrukt op handzaam A5 formaat, gebonden met metalen ringband. Kan dubbelgevouwen worden per onderwerp. 90 pagina’s.  40 pagina’s met toepassingen. Nu met frequenties van de toepassingen op ZIP file beschikbaar.